Whoooow,
ik zie een heleboel meningen en een aantal raken de waarheid en sommige niet.
Fietsers behoren tot de zwakkere verkeersdeelnemers. FEIT
Dat betekent echter niet dat zij zich alles kunnen veroorloven. FEIT
Zie de reactie van de verzekering van de tegenpartij van Eddy.
Bij een aanrijding met een zwakkere verkeersdeelnemer wordt de tegenpartij aansprakelijk gesteld.
Dat betekent echter niet dat deze schuldig wordt verklaard.
Hetzelfde gebeurt in Duitsland bij het overschreiden van de
adviessnelheid van 130 km/u.
of het rijden zonder winterbanden (geldt niet alleen in de winter).
Officieel geldt in Duitsland dat voertuigen moeten overeenkomstig de weersomstandigheden zijn toegerust!.
Dat reikt verder dan winterbanden in de winter, ook ruitenwisservloeistof voorzien van antivries behoort daartoe!
Aansprakelijk gesteld worden betekent dat de bewijslast wordt omgekeerd.
In het geval van de aanrijding met de fietser betekent het dat deze bij de niet-zwakkere verkeersdeelnemer komt te liggen.
Zorg als betrokkene voor getuigen (prio 1, want getuigen lopen snel weg), foto's en als het lukt de komst van politie.
Waarom 'als het lukt'?
Omdat de politie bij blikschade niet meer komt.
Dit is een landelijke afspraak met het OM en verzekeringsmaatschappijen.
Overtuig dus de politie bij je melding naar 112 / 0900-8844 van het belang dat je hebt bij het vastleggen van hun 'bevindingen' vanwege de bij jou neergelegde bewijslast en jouw zwakkere rechtspositie.
Verzoek hen om ter plaarse te komen en minimaal een 'mutatie' (kenmerkmelding is een mutatie met vermelding van de kenmerken van de aanrijding en de betrokkenen), maar nog beter een 'proces-verbaal' (aanrijdingsset) op te maken.
Voor alle duidelijkheid: een 'proces-verbaal' is niet alleen een bekeuring maar is ook een schriftelijke vastlegging in politiesystemen.
De verzekering kan bij de 'Stichting Processen-verbaal' voor haar verzekeringnemers deze stukken opvragen.
De stichting krijgt deze stukken van de politie en de stichting mag deze stukken alleen aan bepaalde instanties verstrekken.
http://www.stichtingpv.nl/
Nieuwe werkwijze politie bij ongevallen: geen registratiesets meer
De politie gaat schadeongevallen eenvoudiger registreren. Het opmaken van een ongevallenregistratieformulier, waarbij onder meer een situatieschets en de identiteit van betrokkenen moest worden genoteerd, wordt vervangen door een kenmerkenmelding.
Bij eenvoudige verkeersongevallen komt de politie vanaf 1 januari 2010
niet altijd meer naar de plaats van het ongeval.
De politie gaat werken met een uitvraagprotocol, waaruit duidelijk moet worden of aanwezigheid van politie nog noodzakelijk is.
Indien bij een ongeval sprake is van een
ernstige overtreding van de verkeerswetgeving of lichamelijk letsel komt de politie in actie. Dit geldt ook voor situaties waarbij de weg, vanwege een ongeval, geblokkeerd wordt. Bij twijfel, zoals grote onenigheid bij betrokkenen van een aanrijding, komt de politie poolshoogte nemen.
Bij betrokkenen van een eenvoudige aanrijding wordt meer een beroep gedaan op zelfredzaamheid in de vorm van het zelfstandig afhandelen van het ongeval en het zelf invullen van het Europees schadeformulier.
In de gevallen dat geen proces-verbaal wordt opgemaakt, volstaat een kenmerkenmelding. In de kenmerkenmelding komen gegevens als de dag, datum, tijd en locatie.
De informatie over verkeersongevallen wordt ter beschikking gesteld aan de Dienst Verkeer en Scheepvaart van het ministerie van Verkeer en Waterstaat ten behoeve van de verkeersveiligheid en het maken van verkeersbeleid door de ministeries.
Ten opzichte van de oude werkwijze van de politie is het volgende voor belanghebbenden bij een ongeval van belang:
Er worden vanaf 1 januari 2010 geen registratiesets meer opgemaakt en kunnen door de Stichting Processen Verbaal dus ook niet meer aan belanghebbenden worden verstrekt. Ook de kenmerkenmeldingen worden niet door ons verstrekt.
Registratiesets opgemaakt vòòr 1 januari 2010 zijn wel op te vragen bij de Stichting Processen Verbaal.
Processen-verbaal en/of Verkeers Ongevallen Analyses (VOA) blijft de Stichting processen Verbaal wél registreren en zijn door belanghebbenden op de normale wijze op te vragen.
Heeft u vragen over de nieuwe werkwijze van de politie en de gevolgen voor u als verzekeraar. schaderegelaar, belangenbehartiger of belanghebbende? U kunt bij voorkeur per e-mail contact met ons opnemen.
bron