Niet uit België, maar uit Portugal (vanaf Madeira). Maar de 'route' is vanuit elk EU-land dezelfde.
Heb mijn in 2005 nieuw gekochte Deauville (op Madeira) in 2016 mee naar Nederland laten komen.
Na 2 jaar (semie-legaal!) op het Portugese kenteken in Nederland rond gereden, deze september 2018 toch maar een NL kenteken overgezet.
Maar voor de meeste 'invoerders' gaat dit niet op.
Inderdaad, je mag als Nederlander niet met een buitenlandkenteken in Nederland de weg op. Ook al is de motor verzekerd en de (buitenlandse) MRB betaald.
Zij 2 opties;
- De huidige (buitenlandse) eigenaar rijdt de motor naar jouw huis! En daarna stopt hij pas zijn verzekering en/of MRB.
- Je haalt de motor per trailer op.
En dan de registratie over zetten;
- Afspraak met RDW Almelo was via het internet snel gemaakt,
- Zorg dat je alle gegevens (kentekenbewijs en/of invoer documenten en/of voertuig registratie) compleet heb. Maak voor jezelf kopietjes van de 'voertuig'-registratie papieren. Het origineel moet je namelijk bij het RDW inleveren. Het RDW verzorgt vervolgens voor de uitschrijving uit het buitenlandse register. En vergeet vooral je eigen ID niet mee te nemen! !
- Voor de keuringsdag kun je bij het RDW een (gratis!) ééndagskenteken aangevraagd (dit mag je van een stuk karton zelf maken!)
- Ga je rijdende? dan bij je verzekeringsmaatschappij alvast een verzekering afsluiten (tijdelijk ingeschreven op je framenummer!),
- Ik ben die dag gewoon op de Deauville naar het RDW gereden (in mijn geval met het Portugese kenteken!. Maar gebruikelijk is dat je het ééndagskenteken monteert).
- Maar zonder verzekering kun je voor die dag ook een motortrailer / busje huren.
Bij het RDW neemt een kantoormedewerker M/V/U je gegevens op en zet deze in de computer. Aansluitend mag je voor voor de keuring € 100,- afdragen.
Na betaling (alleen PIN) mag je je met je motor bij de RDW Keurmeester melden.
Bij de keuring is het framenummer het belangrijkste. Zorg dat je weet waar dit staat, en schoon en goed zichtbaar is.
Bij mij stelde de keuring weinig voor (remmen?, verlichting?, banden?, uitlaad?, kennelijk onbelangrijk!). Zelfs starten was niet nodig ! ! !. Nadat de keurmeester een kwartiertje achter z'n toetsenbord had zitten trommelen, was de keuring rond. Nog even het 'originele' Portugese kenteken inleveren en ik kon weer gaan!
TIP: Wat helpt als je zelf vooraf op het internet de EU specificaties voor het bouwjaar opzoekt en even uitprint. Neemt de RDW keurmeester 'klakkeloos' over.
- Omdat mijn Portugese kentekenbewijs was ingeleverd (en dus ook mijn Portugese verzekering niet meer dekt!), mijn kartonnen ééndagskenteken erop geplakt,
- Weer thuis op de site van de Belastingdienst een 2 tal formulieren down-loaden; één voor "Berekening van de BPM" (ja, ja, ze zullen wat aan je verdienen ) en vervolgens de "aangifte BPM niet vergunninghouders" (tenzij je dealer bent),
TIP: Voor wie invoer plannen heeft; Je kunt deze formulieren ook zonder een echte motor invullen. Stel dat je een mooie motor op een Duitse website vindt. Je neemt dan van dat model, bouwjaar en de Nederlandse nieuw prijs in dat jaar de gegevens om het "Berekening van de BPM" in te vullen. Weet je vooraf, of invoeren rendabel is.
- Invullen is een 'eitje'. Deze vervolgens met een 'muisklik'-bevestigen en de 'ambtelijke tolgaarders' kunnen gaan rekenen,
- Na een dag of 10 valt er dan een 'blauwe'-enveloppe op de mat

,
- En nadat je het BPM offer afgedragen heb, komt een dag of 3 verder de RDW enveloppe met je nieuwe kentekencard door dezelfde gleuf je huis binnen

,
- nog even een kentekenplaat laten slaan en je kan de weg op !
Vergeet niet dat je vanaf die dag ook MRB plichten heb en dat je bij je verzekeringsmaatschappij de 'framenummer' verzekering op het nieuwe kenteken laat aanpassen (of per kerende post je Deauville meteen schorst !)
Rob Dekker, 50 jaar 'on the road'.